Psi

Šteniatka vakcinujeme po prvýkrát vo veku 6 – 7 týždňov. Základná vakcinácia zahŕňa vírus psinky a parvovirózy. Vo veku 8 – 9 týždňov vakcinujeme už okrem psinky a parvovirózy aj hepatitídu, parainfluenzu a leptospirózu. Túto kombináciu revakcinujeme po ukončenom 12. týždni veku a následne každý rok. Vo veku 14 -16 týždňov ukončujeme základnú vakcinačnú schému vakcínou vírusu besnoty (revakcinácia 1x ročne).

Našim klientom doporučujeme rozšíriť základné vakcinácie a chrániť svojich miláčikov aj proti iným infekčným ochorenia ako sú lymská borelióza, kotercový kašel a tetanus.

Prvé dve ochorenia je možné vakcinovať od 12 týždňa s revakcináciou o 14-21 dní. Imunita drži rok, preto je potrebné pravidelne 1x za rok vakcinácie opakovať. Tretie ochorenie, tetanus, sa podáva tiež od 12 týždňa a revakcinuje sa o 21 dní a následne každé 2 roky. V indikovaných prípadoch je možné podať ďalšiu dávku skôr.

Mačky

Mačiatka začíname vakcinovať od 8 – 9 týždňa kombinovanou vakcínou proti mačacím vírusovým ochoreniam /calicivírus, rhinotracheitída, panleukopénia/ alebo rozšírenou vakcínou zahŕňajúcou aj infekčné ochorenie chlymydiózu /Chlamydia felis/. Revakcinácia nasleduje o 3-4 týždne t.j vo veku 11-12 týždňov. Približne vo veku 14 -16 týždňov absolvujú mačiatka vakcináciu besnoty.em modo typi, qui nunc nobis videntur parum clari, fiant sollemnes in futurum.

Rozšírená vakcinácia zahŕňa vakcináciu proti mačacej leukémií (FeLV). Toto vírusové ochorenie napáda imunitný systém, spôsobuje poruchy krvotvorby a tvorbu nádorov. Pred vakcináciou je nevyhnutné vykonať vyšetrenie na prítomnosť FeLV antigénov. Zvieratá s pozitívnym vyšetrením sa nevakcinujú.